Terveyttä valintojen maailmassa

Hampurilaisbaarin valo houkuttaa. Rullaportaat aukeavat edessä. Elämämme on täynnä valintoja. Samalla pelkäämme niiden vaikutusta terveyteemme.

Terveyden uhat ovat muuttuneet. Ennen torjuttiin kulkutauteja. Nykyisin tehdään korjausliikkeitä, joilla diabeteksen tai verenpainetaudin kaltaiset riiviöt saadaan kuriin. Terveys ja sairaudet syntyvät ihmisten arjessa.

Mitä jos palvelut auttaisivat ihmisiä rakentamaan itselleen sopivaa terveellistä arkea? Jos ne tulisivat ihmisten luo?

Jopa 80 % asioista, joita tehdään terveysasemilla tai sairaaloissa voitaisiin hoitaa niiden ulkopuolella. Hyviä tuloksia on jo saatu esimerkiksi terveyskioskeista, jotka tarjoavat palvelua kauppakeskuksissa. Myös verkon välityksellä toimivat palvelut ovat lisääntyneet. Suomalainen MeeDoc tuo lääkärin läppärillesi vakiotaksalla.

Terveellisessä arjessa on kyse myös paljon enemmästä kuin hoidon saatavuudesta. Itsensä tuntemisesta ja elämänhallinnasta. Terveystiedon hyödyntämisestä. Tulevaisuuden terveyspalvelut ovat vaikuttavia, kun ne onnistuvat tutustuttamaan ihmisiä itseensä ja motivoivat terveellisiin valintoihin.

Palvelujärjestelmälle siirtymä hoidosta arjen terveyden tukemiseen on pitkä loikka. Yhdysvaltalainen Anne Wocjicki kertoi oman tarinansa teknologiakonferenssissa keväällä. “Olin töissä Wall Streetillä ja näin, että sairaudet tekivät ihmisiä rikkaiksi. Mietin, miten terveys voisi olla kannattavaa bisnestä”. Wocjicki kehitti 23andMe-palvelun, jonka kautta kuka vain voi edullisesti tutustua omaan perimäänsä.

Terveyden kuluttajamarkkinat ovat valtavassa kasvussa. Niitä kannattaa seurata tarkoin. Uudet ratkaisut antavat parhaimmillaan uusia eväitä sekä terveelliseen arkeen että sitä tukevalle palvelujärjestelmälle.

​

Kirjoittaja Satu Korhonen on tutkija ajatushautomo Demos Helsingissä ja johtaa Terveyden tulevaisuudet -tutkimushanketta.